perjantai 17. helmikuuta 2012

Denke positiv oder gar nicht! (Ajattele positiivisesti tai älä ollenkaan!)

Elämä Detmoldissa jatkuu onnellisten tähtien alla! Eilisiltana sitten käytiin Angeliquen kanssa Cosmo Loungessa jälleen syömässä. Tähän asti siellä on ollut minun makuun parhaat pizzat! Otin pizza Indian jossa oli myös currya, aivan loistavaa! Tässä vaihteeksi minä ja Ange!



Aamu Augustinumissa alkoi jälleen loistavasti, työskentelen itsenäisesti ja aika kuluu tosi nopsaan kun tekeminen on kokoajan mielekästä, haastavaa ja palkitsevaa! Se, että tehtävät vaihtelevat paljon on mukavaa vaihtelua!

Aamulla kävin myös erään asukkaan kanssa, joka on pyörätuolissa taxilla kahdestaan lääkärissä. Vaikka rouva tietysti itsekin osaa kertoa mitä siellä sanottiin oli silti aika metkaa, että vastuulleni annettiin myös kertoa mitä lääkäri oli sanonut ja siitäkin selvittiin! Ehkä siksi että lääkärin vastaanoton seinällä oli seuraava teksti: "Der alte Artz spricht lateinisch, der junge Artz spricht englisch. Der gute Artz spricht die Sprache des Patienten." Eli vanha lääkäri puhuu latinaa, nuori lääkäri puhuu englantia. Hyvä lääkäri puhuu potilaiden kieltä tai siis kansan kielellä! :)

Sitten vielä pari lisäystä Augustinumin palveluihin. Talossa työskentelee myös luterilainen pappi jolta saa tarvittaessa sielunhoitoa ja keskusteluseuraa. Hän siis työskentelee vain Augustinumissa ja hän mm.johti aikaisemmin kertomani jäähyväiset. Vieressä sijaitsee myös katolinen kirkko ja kyseisen kirkon pastori tekee myös yhteistyötä Augustinumin kanssa ja tarvittaessa antaa myös sielunhoitoa sitä tarvitseville.
Olin myös tänään mukana kun määrittettiin uusi hoitosuunnitelma kuukauden sairaalassa olleelle asukkaalle. Ongelmat kartoitettiin, sitten luotiin keinot ja kuukauden kuluttua arvioidaan miten konsepti on toiminut vai onko sitä vielä tarpeen tarkentaa tai muuttaa.

Sitten väliin pari mielenkiintoista juttua. Ensinnäkin näkövammaisella oleva puhuva kello. Se on oikeastaan aika kätevä, nappia painamalla puheääni kertoo saksaksi paljonko kello on.

Toiseksi, lääkäri voi täällä erikseen määritellä tarkemmin myös perushoitolinjan. Tällä tarkoitan sitä, että erään vuodepotilaan kohdalla laksatiiveja on käytetty niin runsaasti ja suolen toiminta käytännössä surkastunut. Lisäksi hänellä on tavallista tiukempi peräaukko, ja ilmaa kerääntyy ajoittain mahaan liikaa ja kivuksi asti. Lääkäri on siis määrännyt ja se on myös hoitosuunnitelmaan kirjattu, että hänen oloaan helpotetaan säännöllisesti katetroimalla peräaukosta ylimääräiset ilmat sekä löysä uloste pois. Mahaa pehmennetään päivittäin Movicolilla, mutta siis spontaaniin ulostamiseen tai ilman päästämiseen hän ei kykene.

Sitten vielä hiukan Augustinumin järjestelmästä. Täällä asuminenhan on erittäin arvokasta. Kuukausi vuokra siis vaihteli 1400-3700€ välillä, mutta tänään ymmärsin että tänne muutettaessa on oltava ennakkoon tavallaan käsiraha, 15 000€ josta laskutetaan kuukausittain kulut. Rahat on kuitenkin oltava tallessa ja jos sattuisi niin, että asukas haluaisikin muuttaa muualle tai että hän kuolisi, jäljellä olevat rahat on luonnollisesti palautettava. Tietenkin asuminen ja hoito maksaa myös tuosta eteenpäin.
Jossain tapauksissa voi käydä myös niin, että asukkaalta yksinkertaisesti loppuu rahat. Se ei kuitenkaan merkitse täältä poismuuttoa! Ei ole tarkoituksenmukaista enää viimesinä vuosina joutua muuttamaan pois kotoaan, niinpä on kehitetty erilaisia järjestelmiä. Sairauskassa maksaa osalla siis osa, sosiaaliapu tai -toimisto maksaa myös varattomiksi tulleille loput tai jonkun osan. Lisäksi on kehitetty talon sisäinen turvarahasto. Eli vuosittain pidettävistä myyjäisistä, johon asukkaat myös itse valmistavat käsitöitä ja taidetta myyntiin, menee koko tuotto tuohon rahastoon, jolla maksetaan varattomien täällä asuminen loppuun asti! Mahtavaa yhteisöllisyyttä ja inhimillistä ihmisyyden arvostamista ja kunnioittamista!

Myös tänään minulle sanottiin, että voisin yhtä hyvin jäädä myös heille töihin! Totesin ensin tekeväni koulun valmiiksi, mutta todellakin, miksipä ei työskennellä vuosi tai pari ulkomailla? Saisi kielitaitoaan parannettua hyvän tasolle ja Sointukin oppisi itsestään toisen kielen kun on niin pieni... Hmm.
Lisäksi sanottiin, että tulen yllättävän hyvin asukkaiden kanssa toimeen, on hyvä että tartun töihin oma-aloitteisesti ja pelottomasti, on hyvä että uskallan kysyä paljon, on hyvä että olen jatkuvasti kaikesta kiinnostunut ja on hyvä että varmistan asian jos en ole sitä yksiselitteisesti ymmärtänyt. Oikeastaan on ihan todella haikeat fiilikset, että on enää 3 täyttä työpäivää. Puolet minusta jäisi mielellään tänne, puolet kaipaa jo myös kotiin.... :)




Töiden jälkeen vietin ihanan iltapäivän kollegani Frau Piaseckin kanssa tuliaisia ostellen ja syömässä käyden! Kuvassa keväinen Rosenthal eli tavallaan bussiasema. Kävimme Liebehartzissa tai jotain sinnepäin. Se on siis ravintola, mutta heillä on myös oma panimo. Söin itse hanhenliemicurrykeittoa maustettuna kookoksella ja chillillä! Loistavaa..aijai!! On tullut varmaan viis kiloo painoo lisää kun ruoka on niin hyvää! Juomaksi toivoin tummaa ja makeaa olutta ja tarjoilija ehdotti heidän panimon tummaa Landbieriä ja siihen lisättynä hiukan Cocacolaa, mielenkiintoista mutta aivan loistavaa! Oikeastaan rupeen jo diggaileen näistä paikallisista miksailuista...




Mustia joutseniä keväisessä säässä... Ajatella että viimeviikonloppuna täällä luisteltiin... Illalla vielä Lean kanssa diskoon Bielefeldiin isompaan kaupunkiin...
Tämän illan tunnelma- ja menomusiikiksi suosittelen jälleen jotain outoa suomalaista eli EvsY ja biisi nimeltä Public Tranceport. Pikaisiin! :)




- Posted using BlogPress from my iPad
Location:Detmold

2 kommenttia:

  1. Tulipahan testattua ettei tänne kommenttialueelle voi upottaa videota... Transessendenttinen koettelemus...

    VastaaPoista