maanantai 20. helmikuuta 2012

Drogen Beratung (Huume-/Terveysneuvontayksikkö)

Tänään siis tutustuimme Detmoldin huume- ja terveysneuvontayksikköön. Paikka sijaitsee aivan sairaalan kyljessä mutta erillisessä rakennuksessa. Tässä siis ensin kuva Detmoldin sairaalasta nimeltä Klinikum Lippe, Lippe on siis piirikunta tai aluehallinto mihin Detmold kuuluu. Käytiin sairaalassa sisälläkin, todella nätti ja vasta remontoitu, raikkaat värit ja moderni sisustus.



Sitten varsinaiseen Drogen Beratungin konseptiin. Toimintamalli on hyvin lähellä Suomen A-klinikan toimintaa, mutta joitain eroavaisuuksia toki löytyy.
Eniten Saksassa kuolee tupakan aiheuttamiin tauteihin, toiseksi eniten alkoholin ja lääkkeiden vuoksi ja vasta kolmantena tulee huumausaineiden aiheuttamat kuolemat. Vertailussa oli mukana vain eri päihteiden aiheuttamat kuolemat.
Haastattelemamme työntekijän arvion mukaan n.80% heillä käyvistä asiakkaista käyttää opiaatteja, heroiinia tai metadonia. 15% käyttää kannabista, mutta lisäksi myös opiaattien käyttäjistä n. 80% käyttää myös kannabista. Loput jäljelle jäävät ovat sitten stimulanttien, kuten amfetamiinin väärinkäyttäjiä.
Yksikössä työskentelee kuusi työntekijää, yksi sihteeri ja viisi varsinaista työntekijää, ketkä ottavat asiakkaita vastaan. Koulutukseltaan työntekijät ovat sosiaalityöntekijöitä tai sosiaalipedagogeja. Yksikkö on avoinna kolmena päivänä viikossa ja on niin sanottu matalankynnyksen piste, jonne voi siis tulla ilman ajanvarausta. Lisäksi heidän työhönsä kuuluu myös kouluissa huumausainevalistuksen tekeminen.
Kerran viikossa työntekijöistä muutama jalkautuu tai siis menee pakettiautolla käyttäjien pariin tekemään neuvontayksikköä tutuksi ja mahdollistaa myös käyttäjille käytettyjen ruiskujen vaihdon uusiin. Saman voi tehdä myös yksikön tiloissa sen ollessa auki. Sama systeemihän meillä toimii myös Suomessa eli isommissa kaupungeissa toimii terveysneuvontayksiköitä myös joissa voi anonyymisti vaihtaa ruiskut uusiin sekä saada neuvoja ja ohjausta terveyteen liittyvissä asioissa. Mielestäni tämä on tärkeää toimintaa, koska se ehkäisee veriteitse tarttuvien tautien leviämistä suonensisäisesti huumeita käyttävien keskuudessa, sekä suojaa myös muuta väestöä!

Sitten ne muutamat erot mitä esille tuli. Suomessahan opaattikorvaushoito aloitetaan yleensä siihen erikoistuneessa sairaalassa ja lääkityksen voi myöhemmin noutaa paikkakunnasta riippuen joko terveyskeskuksesta tai A-klinikalta. Mukaan saatava annos vaihtelee asiakkaan osoittaman luottamuksen mukaan eli virtsatesteillä on osoitettava ettei käytä mitään muuta kuin lääkärin määräämiä valmisteita. Jos ilmenee muuta käyttöä, on esimerkiki mahdollista että annos haetaan päivittäin tai jopa lopulta keskeytetään. Täällä asiat etenevät niin, että ensin lähestytään Drogen Beratungia ja siellä tehdään ikään kuin alkukartoitus. Sieltä saa sitten lähetteen lääkärille joka voi määrätä metadoni- tai buprenorfiinikorvaushoidon. Lääkärillä käydään sitten jatkuvasti ja hän on vastuussa virtsakontrollien tekemisestä, mutta on mahdollista että niitä tehdään vain yksikin kuukaudessa.
Yhtäaikaisesti käydään myös Drogen Beratungissa keskustelemassa miten asiat elämässä etenevät, miten lääkitys on auttanut, tarvitaanko muita tukitoimia, onko kiinnostusta myös terapiaan. Mutta siis ensisijaisesti Drogen Beratung on väylä eri vaihtoehtoihin ja tarjoaa keskustelu- ja pohdinta-apua ja pyrkii synnyttämään asiakkaassa muutosajatuksia ja muutospuhetta. Alussa tavoitteita ei saa asettaa liian korkealle vaan pieneenkin edistymiseen on oltava tyytyväinen.

Interferonihoito on myös mahdollista, mutta vasta kun olot ovat vakiintuneet ja käytöstä on tarpeeksi aika kulunut. Myös psyykkisen puolen on oltava stabiloitunut. Päihdepuolella kaksoisdiagnoosit ovat hyvin yleisiä. Kuntoutukseen pääsee myös halutessaan. Ensin tehdään eri paikassa kolmen viikon katko, jolloin suurin osa vieroitusoireista saadaan ohitse. Sitten siirrytään varsinaiseen kuntoutusyksikköön jossa ollaan noin puolisen vuotta. Järjestelyn maksaa sairauskassa, tai siis lainaa siinä toivossa että asiakas kuntoutuisi työkuntoiseksi ja kykenisi sitten myöhemmin maksamaan kuntoutumisen takaisin. Usein niin ei kuitenkaan tapahdu ja jos kuntoutus onnistuu niin usein on edessä myös koulutus ennen kuin työnteko on mahdollista. Mutta onnistumisiakin tapahtuu ja se juuri saa työn tuntumaan mielekkäältä, kertoi meille paikkaa esitellyt mies, nimi ei jäänyt tällä kertaa mieleen. Erittäin mukava mies jokatapauksessa, tässä siis minä ja hän ja vastaanottohuone.



Loppupäiväkin oli oikein kiva, käytiin Tonin kanssa Burger Kingissä ja kevyesti pesee ainakin mäkkärit! Toni kyllä näytti tänään niin kalpeelta et parempi varmaan että potee tautinsa eka pois. Kuumaa juomista, Panadolii ja peiton alle! :)



Noh, minä lähdin sitten jälleen kollegani Barbaran (Frau Piasecki) ja toisen Augustinumissa vain yövuoroa tekevän Erikan kanssa lähikaupunkiin nimeltä Bad Salzuflen. Kaupunki on tunnettu suolakaupunki eli kaupungin alla oleva suolainen vesi on sekä terveellistä että aikoinaan ollut myös tärkeää kauppatavaraa. Tämän ja kaikkien näiden terveysvaikutusten ympärille on kehittynyt oikea hyvinvointi konsepti jälleen. Kaupungissa sijaitsee parantava puisto, josta hyötyvät esim. astmaatikot ja atoopikot ja hyvää se tekee myös muiden hengityselimille ja iholle! Siellä siis on suuret risuista tehdyt seinät tai oikeastaan muurit. Kesällä ylhäältä juoksutetaan tätä maan sisästä pumppattavaa suolavettä läpi koko risumuurin. Pelkästään lähellä istuskelukin jo helpottaa. Tässä siis pala suolamuuria.



Lisäksi ihastelimme keskustaa! Jälleen niin paljon kauniita taloja ja hirvee määrä hyviä kuvia! Tässä jälleen nättiä keskustaa Bad Salzuflenista.



Mutta varsinainen kohteemme oli Vita Sole Therme eli parantavaa suolavettä sisältävä kylpylä- ja saunapaikka! Aijai... Aivan ihana paikka jälleen! Useita eri altaita ja jokaisessa vähän eri ajatus ja tarkoitus. Kello on jo niin paljon että tuon valitettavasti vain yhen lempparin esille! Eli 38 asteinen allas jonka suolavesi oli 12%:sta, mutta vedenalla pystyi kuuntelemaan rauhoittavaa musiikkia! Eli siellä vaan kelluttiin ja lilluttiin ja todellakin pääsi rentoutumaan!

Vielä loppuun vaikeitten asioitten vuoksi ehdotan voimabiisiä eli Raappanan kappale nimeltä Yksinäistä. Eli nouskaa ja loistakaa! :)




Posted using BlogPress from my iPad
Location:Detmold

2 kommenttia:

  1. Moi. Taas heität vahvaa settiä. Hyvä juttu että pääsit tutustumaan sikäläiseen versioon tuosta päihdetyöstä. Nauttikaa näistä reissun viimeisistä päivistä!

    VastaaPoista
  2. Danke schön! Aika täysi viikko on taas ohjelman suhteen suunniteltuna ja tuntuu et ois vielä paljon kokematta ja näkemättä! Luultavasti pitää yrittää tulla tänne uudestaan käymään kesälomalla kun on jo niin monta kyläilykutsuakin tullut! :) Palaamisiin!

    VastaaPoista